E-Sigaret

Gezonder roken met een E Sigaret

e-sigaret

e-sigaretten

Gezondheid en de e-sigaret

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid, dat mag inmiddels al wel duidelijk zijn. Door over te stappen op de e-sigaret en te stoppen met het roken van tabak, breng je het lichaam al veel minder schade toe. Als je rookt, vernauwen de bloedvaten zich, waardoor je bloedcirculatie vermindert. Het bloed bereikt zodoende minder goed de organen (waaronder de huid), waardoor deze minder voedingsstoffen krijgen. Je ademhaling wordt versneld en nicotine belemmert het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Schadelijke stoffen in tabak dringen daarnaast je longen binnen en verspreiden zich door het lichaam. Het kan jaren duren voordat de schadelijke stofdeeltjes uit het lichaam zijn, nadat je gestopt bent met roken. E-sigaretten bevatten wel nicotine maar geen schadelijke stofdeeltjes zoals teer en koolmonoxide. Er zijn echter ook e-sigaretten die niets van dit alles bevatten, dus ook geen nicotine.

 

Wat is een e-sigaret?

elektrisch-rokenStoppen met roken, wie wil dit nou niet? Er zijn vrijwel geen rokers die blij zijn dat ze roken. Definitief stoppen met roken kan met behulp van de e-sigaret. Een e-sigaret noemt men ook wel gewoon een elektronische sigaret en het wordt gezien als een ‘gezond’ alternatief voor het roken van tabak/sigaretten. In feite zijn deze elektrische sigaretten een soort inhalators. Hiermee simuleer je het roken van echte sigaretten. Omdat het geen tabak bevat, vindt er geen verbranding plaats. Wil je overstappen naar de e-sigaret, dan kan je kiezen voor een sigaret zonder of met nicotine. Ben je eenmaal overgestapt naar de elektronische sigaret, dan ben je geen roker meer maar een ‘damper’, aangezien je geen rook meer inademt maar waterdamp met een smaakje.

 

Afkicken van je rookverslaving

Wil je afkicken van roken, dan kan de e-sigaret je daarbij helpen. Het is een gezonder alternatief voor het roken van tabak. Al veel rokers zijn dankzij de e-sigaret gestopt met hun verslaving. Je houdt in feite je rookgedrag nog in stand maar krijgt geen schadelijke, verslavende stoffen meer binnen (behalve de verslavende stof nicotine), maar krijgt toch het idee alsof je echt rookt. Stapsgewijs kan je de hoeveelheid nicotine in de vullingen verminderen. Na verloop van tijd ben je afgekickt van de nicotine.

 

Tabak geeft tijdelijk een positief effect

tabak-elektrisch-rokenDat mensen verslaafd zijn aan roken en hier niet of nauwelijks mee kunnen stoppen, is te wijten aan de verslavende stof nicotine. Na het inhaleren van tabaksrook, voelt men zich (tijdelijk) rustiger, kan men zich beter concentreren en ervaren rokers een geluksgevoel. De stof nicotine zorgt ervoor dat er meer dopamine in je hersenen wordt aangemaakt. Negatieve emoties verdwijnen hierdoor tijdelijk. Maar dit positieve effect is al na enkele minuten verdwenen. E-sigaretten daarentegen hebben veel meer voordelen dan het roken van echte sigaretten.

 

Voordelen van de e-sigaret

Een e-sigaret brengt je een aantal voordelen. Deze lees je hieronder:

  • Je krijgt geen schadelijke stoffen binnen zoals teer en koolmonoxide
  • Je stinkt niet meer naar tabak
  • Het is goedkoper dan het roken van sigaretten
  • Je mag gewoon roken op openbare plekken zoals in het restaurant
  • Je kan gewoon blijven roken (dampen)

Overstappen op een e-sigaret is een verstandige en slimme keuze!

E-Sigaret © 2020 | Sitemap