E-Sigaret

Gezonder roken met een E Sigaret

De e-sigaret: is hij nou schadelijk of niet?

In de afgelopen jaren is het gebruik van de e-sigaret flink toegenomen. Terwijl het totale aantal Nederlandse rokers de laatste jaren aan het afnemen is, neemt het aantal gebruikers van de elektrische sigaret juist toe. Alhoewel het steeds nog maar gaat om slechts zo’n vijf procent van de Nederlandse bevolking, is dit percentage wel significant aan het stijgen. De meest voor de hand liggende reden hiervoor is natuurlijk dat de e-sigaret als veel gezonder gezien wordt. Toch is er wel veel discussie gaande over of de e-sigaret nou ook schadelijk is of niet.

Noodklok

Je hoort vaak dat er in een e-sigaret veel minder giftige en kankerverwekkende stoffen zitten dan in een gewone sigaret en dus minder schadelijk is. Toch luidde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afgelopen jaar de noodklok over de e-sigaret. Hoewel het RIVM onderschrijft dat e-sigaretten niet net zo schadelijk zijn als gewone sigaretten, raadt het het gebruik ervan toch sterk af. Volgens het instituut is ook de elektrische sigaret kankerverwekkend en leidt het bovendien tot hartkloppingen en hevige irritatie aan de luchtwegen. Naar aanleiding van de bevindingen van het RIVM verhoogde staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zelfs de minimumleeftijd voor de verkoop van e-sigaretten naar achttien jaar.

Toch niet schadelijk?

Volgens onze overheid is de e-sigaret dus zeer schadelijk. Des te opvallender is de uitkomst van een onderzoek dat de Britse overheid een paar maanden later publiceerde. Volgens dat onderzoek is de e-sigaret juist 95 procent minder schadelijk dan een normale sigaret. De Britten zien de e-sigaret dan ook als een belangrijk hulpmiddel om mensen te helpen stoppen met roken.

Het belang van traditionele rokers

Hoe kan het dan dat in het ene land het gebruik van de e-sigaret wordt afgeraden en in het andere juist wordt aangeraden? Volgens sommigen heeft dit te maken met het belang dat de tabaksindustrie en de farmaceutische industrie hebben bij rokers van gewone sigaretten. Hoe meer mensen immers overstappen op de e-sigaret, hoe minder tabak er zal worden verkocht. Ook de farmaceutische industrie is bang om hun omzet te zien dalen: de elektrische sigaret is namelijk een prima alternatief voor nicotinepleisters, kauwgom en andere anti-rookmiddelen. Op de lange termijn zijn er bovendien minder geneesmiddelen tegen kanker nodig omdat de e-sigaret minder schadelijk is.

Overstappen

Ondanks het feit dat niet iedereen het eens is over de mate waarin de elektrische sigaret schadelijk is voor de gezondheid lijkt iedereen het er wel over eens te zijn dat hij in elk geval gezonder is dan een gewone sigaret. Bovendien is hij voor omstanders ook een stuk prettiger; zij hoeven geen stinkende rook meer in te ademen. Ook is een overstap op de e-sigaret goed voor je portemonnee. De e-sigaret mag dan wel enigszins schadelijk zijn, toch is het zeker aan te raden om erop over te stappen als je nog ouderwets sigaretten rookt.

Updated: augustus 24, 2020 — 9:08 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-Sigaret © 2020 | Sitemap