E-Sigaret

Gezonder roken met een E Sigaret

Geschiedenis van de e-sigaret

In het jaar 1963 was het ene Herbert A. Gilbert die de eerste variant van de e-sigaret liet patenteren. Deze eerste variant van de e-sigaret zetten een nicotine oplossing om in stoom, de e-sigaret was nu geboren. Tegenwoordig noemt men deze oplossing e-liquid, al zit deze nu ook wat anders in elkaar.

 

Al in 1967 werd Herbert A. Gilbert benadert door een aantal commerciële bedrijven die de e-sigaret in productie wilde nemen. Echter is deze nooit in productie genomen. Het was een Chinese apotheker genaamd Hon Lik die in 2003 de eerste variant van de e-sigaret door ontwikkelde en deze wel in productie nam. Hon lik bood de e-sigaret aan als een product dat hulp bood bij het stoppen met roken.

 

In 2006 is de e-sigaret geïntroduceerd op de Nederlandse markt, ook hier werd deze aan geboden als hulpmiddel om te kunnen stoppen met roken. Echter in januari 2008 bracht de Nederlandse overheid een bericht naar buiten dat de e-sigaret mogelijk ongezonde gevolgen zou kunnen hebben bij gebruik op de lange termijn. “Er is nog te weinig bekend over de e-sigaret” aldus de overheid.

 

E-sigaret als geneesmiddel

Vervolgens kwam de Nederlandse inspectie voor de gezondheidszorg met het voorstel de e-sigaret voor te leggen aan het college ter beoordeling van geneesmiddelen, omdat de e-sigaret mogelijk een geneesmiddel zou zijn.

De toenmalige minister van volksgezondheid heeft in 2011 besloten de e-sigaret te klasseren als een geneesmiddel. Hierop volgende een rechtszaak aangespannen door de Amerikaanse united tabacco vapour group. Omdat de e-sigaret nicotine houdend is mag deze niet worden aangemerkt als een geneesmiddel, aldus het gerechtshof in Den Haag.

Updated: augustus 24, 2020 — 9:24 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E-Sigaret © 2020 | Sitemap